Bodemleven

Grondverbetering en bemesting

Grondverbetering

De basis voor gezonde  planten, struiken en bomen is de grond waarop ze staan. Buiten Zorg Groenspecialisten zorgt voor de juiste bodemstructuur passend bij de plant en boom. Dit doen we voordat we beginnen met de aanleg van uw tuin. Op schrale zandgrond, welke van oorsprong weinig tot geen water vast houden, worden bodemverbeteringsproducten aangebracht. Dat kan natuurcompost zijn, tuinturf of wormenmest. Al deze grondstoffen hebben het vermogen de samenstelling van de grond wat ruller te maken. Het creëert een soort van sponseffect van de grond, waardoor water zicht buffert en dat in drogere tijden weer gelijkmatig afgeeft aan de plant. Hierdoor komen voedingsstoffen over een langere periode ter beschikking aan de plant en is de afgifte van voedingsstoffen ook veel gelijkmatiger. Bij leem en kleigrond wordt het tegenovergestelde doel verwezenlijkt door deze vette grond te verschralen. Hierdoor kan overtollig water juist sneller haar eigen weg vinden waardoor beplantingen niet verwelken of verrotten.

Bemesting doormiddel van Organische stoffen

Wij van Buiten Zorg Groenspecialisten verrijken de grond graag met organische stoffen. Dit is voeding die grotendeels afkomstig is uit planten en voor een klein deel uit dierlijke micro organismen. Wat uit de natuur komt, gaat ook weer terug naar de natuur. Gesloten cyclus. We doen dit omdat organische stoffen zorgen voor een ideale bodemstructuur waarbij grondwater langer wordt vastgehouden. Daardoor spoelen meststoffen minder uit en verdwijnen niet via het oppervlakte water naar beekjes en plassen waar dan algengroei gestimuleerd wordt en deze wateren dichtslibben. Organische meststoffen bevatten elementaire voedingsstoffen als o.a. stikstof, fosfor, kali en magnesium, maar tevens ook spore-elementen, mineralen en micro-organismen. Juist deze diversiteit geeft de grond een natuurlijk hoeveelheid reserve aan groeistoffen en zorgt voor vitale planten. Hoe beter de plant in conditie is en blijft, hoe minder vatbaar ze zijn voor ziekten  en plagen.

Het bemesten van de grond moet jaarlijks gebeuren. Er worden door het jaar heen immers meststoffen opgenomen door de plant en dat moet weer aangevuld worden. In het voorjaar voor aanvang van het nieuwe groeiseizoen een bemesting en in de herfst een tweede bemesting om de planten goed de winter door te krijgen.

Buiten Zorg Groenspecialisten kan u een bemestingsabonnement aanbieden

U hebt er dan zelf geen omkijken meer naar. Wij komen op het juiste moment en zorgen ervoor dat de juist meststoffen in de juiste hoeveelheid worden aangebracht. Om niet zo maar wat te strooien, is het wenselijk dat 1 x 5 jaar een grondmonster wordt gestoken. In het laboratorium vindt dan onderzoek plaats en wordt een analyse gemaakt. U ontvangt dan voor de komende jaren een overzicht van hetgeen aan voedingstoffen aangewend moet worden.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over grondverbetering en het bemesten van uw tuin? Mail of bel 0547 750 902 voor antwoord op uw vragen en een vrijblijvend adviesgesprek.