Standplaatsverbetering

Standplaatsverbetering, ook wel groeiplaatsverbetering genoemd, komt de vitaliteit van de boom ten goede. Wat de boomspecialist vooral doet is het beter doorwortelbaar maken van de grond. Ook voegt hij zuurstof en voedingselementen die via de wortels opneembaar zijn. Dit maakt dat de boom gezonder wordt en het biedt weerstand tegen ziekten en insecten.

Wanneer is standplaatsverbetering nodig? 

Als een boom ‘niet lekker in z’n vel zit’, zie je dat. Maar eigenlijk bent u dan als eigenaar of beheerder van de boom al aan de late kant. Bij twijfel over de kwaliteit van de groeiplaats waarop de boom staat, biedt een bodemanalyse uitkomst.

In een optimale standplaats voor bomen zijn aanwezig:


  • Voldoende schoon en zuurstofrijk water
  • Voldoende van de juiste voedingselementen

Werkwijze standplaatsverbetering

Uit een bodemanalyse blijkt de kwaliteit van de standplaats. Onze boomspecialist kan u laten zien welke voedingselementen eventueel ontbreken.

Aanvullen van voeding voor de boom kan op twee manieren:


  • Oppervlaktemethode: de voeding wordt uitgegoten of gestrooid over het maaiveld
  • Ondergrondsemethode: met een hogedrukspuitlans of grondboor brengt de boomspecialist de voedingsstoffen aan bij het wortelpakket. Zo is de voeding  direct opneembaar voor de boom.

Voordeel dieptebemesting

De ondergrondse methode wordt ook wel ‘dieptebemesting’ genoemd. Voordeel hiervan is dat we de grond op een intensieve manier doorluchten. We maken de harde bodemlagen los. Daardoor kunnen de wortels zich ook weer beter ontwikkelen. Dit is vooral belangrijk voor het opnemen van het grondwater.

Meer informatie over standplaatsverbetering en bodemanalyse

Mail of bel 0547 750 900.We adviseren u graag. Ook is het mogelijk om een  vrijblijvende afspraak te maken. Onze boomspecialist komt graag bij uw langs voor een vrijblijvend gesprek en eventueel ook een offerte op maat.
Reactie plaatsen