Najaarsonderhoud aan uw tuin, waar moet u aan denken!
Langzaam verkleuren de bladeren van groen naar een pallet van warme kleuren. Als de ochtendmist langzaam wordt verbrand door de opkomende zon en een ragfijn netwerk van spinsel zich aftekent tegen het goudgele bladerdek, is dat een prachtig schouwspel waar je echt van kunt genieten. De herfst is volop aanwezig en nodigt uit om iets aan het najaarsonderhoud van uw tuin te gaan doen.
* Oogsten van fruit – noten – bessen
* Opbergen van tuinmeubilair
* Afdekken van de waterpartij
* Aanbrengen van een laatste bemesting
* Blad wel of niet opruimen
* Snoeien
* Snoeien van grote bomen – monumentale bomen
* Verplanten
* Veiligheid
* Renovatie
Oogsten van fruit
De meeste fruitsoorten zijn inmiddels wel geoogst en opgeborgen. Het bewaren gaat het beste op een droge en natuurlijk koele (Vorstvrije) en donkere plaats. Een van de laatste te oogsten vruchten is de Mispel. Deze vrucht moet eigenlijk een paar keer nachtvorst over zich hebben gehad, zodat deze zacht wordt en zoeter wordt. Ook de vruchten van sommige kweeperen (Chaenomelis – soorten) is goed eetbaar en hebben een hoog gehalte aan vitamine C.
Opbergen van tuinmeubilair
Houten tafels, stoelen en banken zijn gevoelig voor een hoge luchtvochtigheid. Ook de kussens vroegtijdig droog opbergen is absolute noodzaak. Zijn uw houten meubelen toe aan een opknapbeurt ? Buiten Zorg Groenspecialisten is een samenwerking aangegaan met De Noaber. Dit is een Leer – Werkplek locatie waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt op een zinvolle manier worden begeleid om weer langzaam terug te keren in het arbeidsproces. Zij kunnen voor u deze meubelen zandstralen, schuren en opnieuw aflakken. Kortom, een prachtige oplossing voor uw probleem. Als wij voor het najaarsonderhoud komen, vraag dan gerust naar de mogelijkheden.
Afdekken van de waterpartij
Teveel blad in het water verstoort door het rottingsproces de kwaliteit van het water. In veel blad zit looizuur, hetgeen de zuurgraad van het water in onbalans brengt. Als het begint te vriezen is het ook belangrijk, dat niet de gehele waterpartij dichtvriest. Bij een dicht gevroren vijver kan geen gasdamp ontsnapping plaatsvinden en door gebrek aan zuurstof zullen de vissen in de problemen komen. Een klein zuurstofpompje voor stromend water is al voldoende.
Aanbrengen van laatste bemesting
De laatste meststoffen (Herfst meststoffen) zijn in oktober reeds aangebracht. Wat nu nog van belangrijk is, en waarvoor het nu ook de tijd is, is het aanbrengen van Kalk in combinatie met Magnesium. Deze kalkmeststof wordt aangebracht om de zuurgraad van de bodem op peil te houden. Een juiste zuurgraad zorgt voor een optimaal bodemleven, waardoor de opname van voedingsstoffen veel beter is en planten een sterkere conditie behouden. Daardoor zijn beplantingen beter weerbaar tegen ziekten en plagen. Met name Beuken, Buxus en de vaste planten border zijn dankbaar voor een gift kalk. Ook het gazon moet niet te zuur worden. Een juist zuurgraad voorkomt mosvorming. De magnesium zorgt ervoor, dat de kleur van het gazon ook de winterdag beter op peil blijft. Tevens beter bestand tegen strenge vorst.
Blad wel of niet opruimen
De vaste planten afknippen en alle blad uit de tuin verwijderen is op zich niet zo heel verstandig. De winterbescherming wordt dan verwijderd. Beter is het, om de vaste planten gedeeltelijk terug te knippen en ongeveer 30-40cm te laten staan. Tussen deze stengels kan droog blad blijven liggen. Een prima winterdek ter bescherming tegen vorstschade. Vele planten zullen u dankbaar zijn. Subtropische planten werden vroeger allemaal gerooid en overwintert in serre’s of opgekuild. Denk aan Agapanthus. Het gaat al jaren goed door de Agapanthus gewoon in de volle grond te laten, maar wel af te dekken met kleine takken en een droog bladerdek. Op het gazon liever geen blad laten liggen. Dit geeft alleen maar gele plekken en in een erger geval zelfs kale plekken, waardoor mos weer een kans krijgt.
Snoeien
Het najaarsonderhoud, maar ook de winter zijn bij uitstek geschikt om te snoeien. Er zijn soorten beplantingen die echt in het najaarsonderhoud gesnoeid moeten worden om “bloeden” te voorkomen. De sapstroom lekt – vloeit uit de wond. Dat kan bij snoeien op het verkeerde moment dramatische gevolgen hebben, zelfs zo erg, dat bomen of heester er aan kapot gaan. Beplantingen die daar heel gevoelig voor zijn: O.a. Druif, Kiwi, Walnoot, Moerbei, Acer-soorten, Berk. Deze soorten moeten gesnoeid worden direct na de bladval in november of in juni – juli. De meeste heesters – struiken die te uitbundig zijn geworden, kunnen prima in de winter gesnoeid worden. De heesters die vroeg in het voorjaar bloeien, nu niet snoeien, maar na de bloei. En mocht u het te complex vinden: De hoveniers van Buiten Zorg Groenspecialisten staan klaar om vakkundig uw tuin onder handen te nemen.
Snoeien van grote bomen – monumentale bomen
Juist in de winterdag is het goed zichtbaar hoe het takkengestel van de boom in conditie is. Zit er takschade en de kroon van de boom of zit er een aantasting van zwam in de boom. Voorkom dat er ongewild takken afbreken en op het dak van uw huis of dat van de buren komt. U hebt een zorgplicht ten aanzien van onderhoud bomen en veel verzekeringen keren niet uit, als blijkt dat u nalatig bent geweest.
Overige werkzaamheden
Verplanten:
In het najaarsonderhoud, maar ook in de winter – rustperiode kunt u prima verplanten. Heesters of vaste planten die teveel zijn uitgedijd en te weinig ruimte hebben, kunnen nu op de schop. Maak een plan van aanpak en zorg ervoor dat heesters die veel ruimte innemen ook voldoende ruimte krijgen zodat ze in hun natuurlijk habitat kunnen uitgroeien.
Veiligheid:
Veel tuinpaadjes die weinig belopen worden in de winter, worden glad door algen en mosvorming. U kunt met Azijn iets doen, maar als het begint te vriezen is strooizout ook een prima middel. Zorg ervoor, dat u strooizout op voorraad hebt staan.
Renovatie:
De winterdag is een prima tijd om een plan te maken voor een totale renovatie van uw tuin. Een nieuwe indeling, nieuwe onderhoudsvriendelijke bestratingen, minder werk – meer gemak, een overkapping of tuinschuur. Buiten Zorg Groenspecialisten komt graag vrijblijvend bij u langs om uw wensen en de mogelijkheden te bespreken.