Tuin ideeën / De levende tuin

‘Groen’ met ‘Zorg’ gekozen, maakt ‘Buiten’gewoon gelukkig

De ontwerpers waarmee wij samenwerken bruisen van de tuin ideeën en werken volgens het principe “De Levende Tuin”.
Zij allen vinden, dat een tuin over het gehele jaar de moeite waard moet zijn en uitnodigend moet zijn. De tuin moet nieuwsgierigheid opwekken en mensen naar buiten lokken. Maar ook van binnen naar buiten moet de tuin een belevenis zijn. Denk aan vogels die de winterdag op de waterpartij afkomen of op de rijpe bessen in de tuin een aanval plegen. Of een eekhoorn die even de walnoten en de hazelnotenboom te grazen neemt en een wintervoorraad aanlegt.
Seizoen in de tuin moeten duidelijk herkenbaar zijn. Dat kan in het vroege voorjaar door bijv. de bloei van een grote plak sneeuwklokjes die aankondigen dat de winter op z’n eind loopt en de lente in aantocht is. Een rijk gevulde border in de zomer met warme kleuren en geurende bloemen die worden bezocht door prachtige vlinders.
En wat te denken bij de prachtige kleuren in de herfst. Wordt vaak te weinig aan gedacht, terwijl je deze mooie kleuren er gratis bij kunt krijgen.

Cradle to Cradle:

Maar er is meer: Wat te denken van hemelwater bufferen in eigen tuin zodat u dit water weer kunt gebruiken om uw tuin te besproeien in de te droge periode. Of het aanbrengen van gevelbeplantingen die uw huis de zomerdag koel houden (minder gebruik van airco) en de winterdag juist warmer. Efficiënt gebruik van energie. Hetzelfde geldt voor de daktuin met een hoge isolatiewaarde en geluidsreductie terwijl de Sedumvegetatie die ook nog eens dienst doet als drachtplant voor de bijen. Geen kale plankenschutting om direct privacy te hebben, maar een groene afscheiding met nestgelegenheid voor vogels en beschutting voor een egeltje.

“De Levende Tuin” is het voorbeeld van een tuin, waarbinnen het microklimaat zichzelf intact houdt. Een voedselrijke bodem vol micro-organismen voor uitbundige groei en bloei. Een voorwaarde om beplantingen in topconditie te houden waardoor ziekten en plagen tot een minimum beperkt blijven. De buitenruimte waar de mens zich veilig en prettig voelt, trots op is en dit graag wil delen met vrienden en bekenden.
Reactie plaatsen